These photos are copyrighted All rights reserved. Unauthorized use prohibited. 2020 © Andreas Messinis - Messinious Photography
logo

Έκθεση φωτογραφίας «Day and Night»

Εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας “ Day and Night ”

Με την παρουσία πολλών φίλων, εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής η ατομική μου έκθεση φωτογραφίας με τον τίτλο «Day and Night», η οποία φιλοξενήθηκε στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο με τη στήριξη της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Αιγιαλείας.

Οι φωτογραφίες μου εκθειάζουν το Αχαϊκό πανόραμα και αποκαλύπτουν τοπία της Αιγιάλειας αλλά και της ευρύτερη περιοχής, είτε λουσμένα στο φως της μέρας, είτε κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Κάντε κλίκ και δείτε την έκθεση σε 360ᵒ

.

Τα Εγκαίνια σε 26 δευτερόλεπτα

Ευχαριστώ πολύ για τις φωτογραφίες των εγκαινίων τον Βασίλη Γεωργαντά και για τις προσωπικές τον φίλο Γιώργο Κοσσιέρη.

Η Έκθεση στο Facebook...

***

Λίγα λόγια για το Κτίριο...

***

Το Αίγιο στον 19o και  20ο αιώνα.

Από το 1850 το Αίγιο παρουσιάζει ενδιαφέρον σε ντόπιους και ξένους επενδυτές και εμφανίζονται οι πρώτοι εμπορικοί οίκοι στην πόλη, λόγω της καλλιέργειας της σταφίδας. Το 1860 η σταφίδα είναι το μόνο σχεδόν προϊόν που καλλιεργείτε και εξάγεται στην επαρχία Αιγιαλείας και Πατρών. Στα τέλη του 1870 η περιοχή αναδεικνύεται σε ένα από τα κυριότερα κέντρα σταφιδοπαραγωγής και εμπορίου στην Ελλάδα. Έτσι αναπτύσσεται και το λιμάνι της πόλης, καθότι υπήρχε μεγάλη ζήτηση της σταφίδας από τις αγορές του εξωτερικού. Σταδιακά ξεκινά να δημιουργείτε μια από τις πρώτες αστικές κοινωνίες. Ο πλούτος τους αρχίζει να  αντικατοπτρίζεται  και στις κατοικίες τους αλλά και στα δημόσια κτήρια που χτίζονται και διαμορφώνουν το εμπορικό κέντρο της πόλης στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. Τότε αναπτύχθηκε το κίνημα του Νεοκλασικισμού το οποίο εκφράζεται από στοιχεία αρχιτεκτονικής που σχετίζονται με την ελληνική αρχαιότητα, κυριαρχεί η συμμετρία, η αξονικότητα, η ρυθμική επαναληπτικότητα και η μνημειακότητα  μέσα από την απλότητα.

Το Αρχοντικό Μέγαρο της οικογένειας Παναγιωτόπουλου

Σήμερα, ένα από τα κτήρια που διασώθηκαν και χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα είναι η οικία του Παναγιωτόπουλου στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Παναγιωτόπουλων. Η οικογένεια τους ήταν μια από τις σημαντικότερες του Αιγίου. Πρώτα εγκαταστάθηκε στην περιοχή ο Παναγιώτης Φιλοσοφόπουλος  (ή Χρυσικός – εξαιτίας του ότι υπήρχε χρυσοχόος)  που καταγόταν από τις περιοχές Δημητσάνας και Στεμνίτσας. Στο Αίγιο γεννήθηκαν τα παιδιά του και προόδευσαν στις τέχνες και στην πολιτική. Ο γιος του, Σωτήριος Παναγιωτόπουλος (1802-1862), κατάφερε να γίνει πολύ σημαντικός επιχειρηματίας   και έμπορος της Πελοποννήσου. Ικανός και δραστήριος, αξιοποίησε τις συγκυρίες της εποχής και εξελίχθηκε σε μεγάλο σταφιδεμπόριο. Με τα καΐκια και τα ιστιοφόρα που είχε στην κατοχή του μετέφερε την σταφίδα στα παραθαλάσσια χωριά της Αιγιαλείας και της Κορινθίας από τις αποθήκες του στο Λαμπίρι, για την επεξεργασία της και μετέπειτα την εξαγωγή της στο εξωτερικό.

Το αρχοντικό ξεκίνησε να χτίζεται το 1857. Είναι ένα τριώροφο νεοκλασικό κτίσμα (1857-1860) σε σχέδια του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου. Η εξωτερική διακόσμηση του είναι λιτή, τα πιο βαριά αισθητικά στοιχεία τοποθετούνται  στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο ενώ ο δεύτερος παραμένει λιτός. Το ισόγειο του σπιτιού χρησιμοποιήθηκε ως γραφείο και οι δύο όροφοι ως κατοικία. Η εσωτερική διακόσμηση αποτελεί  από θαυμάσιες τοιχογραφίες από Ιταλούς καλλιτέχνες, ενώ η επίπλωση και η διακόσμηση ήταν επηρεασμένη από τη Γαλλία και άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Το αρχοντικό των Παναγιωτόπουλων είναι ένα από τα σπουδαιότερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στη Νοτιοδυτική Ελλάδα. Είναι ένα διατηρητέο έργο τέχνης και ένα από τα αξιολογότερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής που σώζονται σήμερα στην πόλη του Αιγίου.

***

Βιβλιογραφία Παναγόπουλος, Δ. Γ., Κρητικός, Σ. (2002). Αίγιο΄ “ Μνημεία και Τέχνη”. Αίγιο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγίου.

Κάπου εδώ θέλω να μοιράσω πολλά ευχαριστώ... και αρχίζω από όλους εσάς που παραβρεθήκατε, στηρίξατε, και αγκαλιάσατε την έκθεση φωτογραφίας Day & Night.

Ευχαριστώ την Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιάλειας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) για την άψογη επικοινωνία και για την παραχώρηση του χώρου – Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου και ειδικά την Nansy Charitonidou & Αλεξανδρα Στυλιανιδου για την πολύτιμη βοήθεια τους. Τον Vasilis G. Christopoulos που στήριξε την Έκθεση.

Ευχαριστώ πολύ για τις φωτογραφίες των εγκαινίων τον Βασίλης Γεωργαντάς

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον George Kossieris για την άψογη εκτύπωση των εκθεμάτων. Τον φίλο Αντρέας Καράγιωργας για την βοήθεια του σε όλο το κομμάτι του project. Μια μεγάλη αγκαλιά στον Gregory Rigopoulos για το υπέροχο και φανταστικό editing του τρέιλερ της έκθεσης. Την Πέπη Σπηλιωτοπούλου για τις φωτογραφίες που μας παραχώρησε και για την κάλυψη της έκθεσης. Την Efstathia Andreou που η παρουσία της ήταν τόσο σημαντική.

Ευχαριστώ για την φιλική μα τόσο σημαντική συμμετοχή,
τους:

Wedding Planner Shabby Chic - Varvara Chrisanthopoulou
Mezzaluna Restaurant - Aggelos Linardos
Electro - Xristos Theodoropoulos
MELODY sound & lights - Spyros Rigopoulos
Copyright - Copy Center Aigio 
Σπαθή Ε. Ιωάννα Χρώματα - Ιωάννα Σπαθή
Οικονομόπουλος - Εμπόριο Ξυλείας
www.manoliaflower.com
Cavino Winery & Distillery
ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ Πρότυπο Οινοποιείο - Tetramythos Wines
KINTONIS WINERY - Kintonis Winery
ΕΔΑΝΟΣ Οινοποιητική 

***

Και τέλος θέλω να πω ένα μεγάλο και γλυκό ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στις 4 γυναίκες της ζωής μου, που με στηρίζουν και αγαπούν αυτό που με κάνει να μπορώ να κάνω το όνειρο πραγματικότητα !!!

Με εκτίμηση
Andreas Messinis & Messinious photography

error: Content is protected !!