These photos are copyrighted All rights reserved. Unauthorized use prohibited. 2020 © Andreas Messinis - Messinious Photography
logo

Ανδρέας Μεσσήνης – Η Συνέντευξη μου στο Trip Magazine

Η Συνέντευξη μου στο Trip Magazine / Pelop.gr

Ανδρέας Μεσσήνης

Μια φωτογραφική μηχανή από πολύ μικρή ηλικία ήταν «φυσική» προέκταση των χεριών του. Η ανάγκη του να ανακαλύψει και να απαθανατίσει τις ομορφιές της φύσης και κυρίως να «φυλακίσει» σε ένα κλικ τις εικόνες που «ζωγράφιζε» η νύχτα και συνήθιζε να παρατηρεί όταν έκανε κάμπινγκ, τον οδήγησαν στο να περιπλανηθεί σε ξεχωριστά μονοπάτια, στην τέχνη της φωτογραφίας και συγκεκριμένα στα νυχτερινά τοπία!

Ο λόγος για τον Αιγιώτη Ανδρέα Μεσσήνη, που έχει «κλικάρει» και αναδείξει μέσα από τον φωτογραφικό του φακό τις ομορφιές της πόλης του, το Αίγιο και όχι μόνο. Η Αιγιάλεια, αλλά και διάφορες περιοχές του Νομού Αχαΐας και της Πελοποννήσου, «ενός προικισμένου και ευλογημένου τόπου, με ιστορία, φύση, αρώματα και χρώματα», όπως δηλώνει, είναι ο καμβάς της δημιουργικής του έκφρασης !

Ο έναστρος ουρανός, ως  πίνακας ζωγραφικής, που συνεχώς μεταλλάσσεται, αποτέλεσε πεδίο για να αναπτύξει πολυδιάστατη δράση. Του έδινε και του δίνει διαφορετικά ερεθίσματα κάθε φορά που είναι έτοιμος για μια φωτογραφική λήψη. Κάθε του «γωνιά». ανάλογα με την οπτική, «κρύβει»  μια ανακάλυψη και μια περιπέτεια, που απλόχερα προσφέρει η νύχτα, και ο Ανδρέας Μεσσήνης δεν χάνει την ευκαιρία να τις απαθανατίσει. Είναι γεννημένος άλλωστε γι’ αυτό, χωρίς καμιά αμφιβολία.

Οι φωτογραφίες του έχουν κερδίσει τον θαυμασμό και σε κάθε προβολή και έκθεσή τους, κλέβουν τις εντυπώσεις και αποσπούν τις καλύτερες κριτικές.  Ως «γητευτής» νυχτερινών τοπιών, θέλει μέσα από τη δουλειά του να μεταφέρει στον θεατή την αίσθηση της χαράς και της γαλήνης που διαχέεται μέσα από μια φωτογραφία και παράλληλα να τον «ταξιδέψει» στη φύση !

Αυτή την περίοδο, μαζί με μια ομάδα ανθρώπων, ετοιμάζουν ένα “μοναδικό” ντοκιμαντέρ. Η ολοκλήρωσή του θα σημάνει για τον Ανδρέα Μεσσήνη την εκπλήρωση αρκετών στόχων, μεταξύ των οποίων,  μια έκθεση στο εξωτερικό, μια έκθεση που θα είναι το επιστέγασμα των ονείρων και προσδοκιών του.

«Η αδρεναλίνη που νιώθεις μέσα στο δάσος, κάτω από το πέπλο της νύχτας, κυνηγώντας αυτό το κάτι που θα σε κάνει ευτυχισμένο», όπως λέει, είναι η πηγή της έμπνευσής του.

Μια όμορφη βραδιά στο Αίγιο με φεγγάρι

photography © messinious.com

Από πότε ξεκίνησες την ενασχόληση με τη φωτογραφία και πώς ταυτίστηκες καλλιτεχνικά με αυτή ;

Θυμάμαι τον εαυτό μου να «σέρνω» μια φωτογραφική μηχανή και 2-3 φιλμ στην τσάντα μου και έβγαζα πράγματα που με άγγιζαν, που μου έκαναν «κλικ», γεμίζοντας το δωμάτιό μου με στοίβες από φωτογραφίες. Μεγαλώνοντας όμως, λιγόστευαν και τα «κλικ», αφού επικεντρώθηκα πιο πολύ στο τοπίο και συγκεκριμένα, στο νυχτερινό τοπίο. Από μικρός έκανα κάμπινγκ και πολλά βράδια μέναμε κάτω από τα αστέρια. Επιθυμία μου ήταν να απαθανατίσω αυτό το μαγικό θέαμα που πρόσφερε απλόχερα η νύχτα. Δεν ήξερα όμως πώς. Το μόνο που ήξερα ήταν ότι ήθελα πάρα πολύ να το πετύχω. Από εκείνη τη στιγμή λοιπόν, η νυχτερινή φωτογράφιση έγινε ένας στόχος, μια ανακάλυψη και μια περιπέτεια κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Το φυσικό ίχνος που αφήνουν τα αστέρια στο «πέρασμά τους» στον ουρανό ( Startrails ) στη λιμνοθάλασσα της Αλυκής στο Αίγιο.

photography © messinious.com

Πολλοί θεωρούν ιδιαίτερη τη δουλειά σου και πράγματι είναι. Εσύ, ποιο πιστεύεις ότι είναι το ιδιαίτερο… που περνάς μέσα από τη δουλειά σου ;

Το ιδιαίτερο για μένα αρχίζει από εμένα, από την αγάπη και τη γαλήνη που μου προσφέρει αυτό που κάνω και σίγουρα για κάποιους το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερο. Όσο για το τι θέλω να διοχετεύσω μέσα από τη δουλειά μου: Θα ήθελα να μεταφέρω έστω και ένα συναίσθημα, να σε ταξιδέψω στη φύση και λίγο πιο πέρα, να σε κάνω να χαλαρώσεις και να νιώσεις την αίσθηση της χαράς και της γαλήνης που διαχέεται μέσα από μια φωτογραφία. Αν το καταφέρω, τότε ίσως να έχω πετύχει κάτι.

η πορεία του αστροφωτογράφου μπορεί να φαίνεται μοναχική, αλλά δεν είναι. η φύση γίνεται συντροφιά του

photography © messinious.com

Υπάρχει μια επαφή με τη φύση, τον ουρανό. Ποια στοιχεία συναντάς εκεί ;

Αυτό που συμβαίνει με τη φύση και τον ουρανό τη νύχτα, είναι κάτι μαγικό. Όλα το βράδυ γίνονται ένα, σαν να ανακατεύεις πολλά κάδρα μαζί, αλλά το αποτέλεσμα να παραμένει πάντα ένα και μοναδικό. Τώρα, τα στοιχεία που συναντάς εκεί, πιστέψτε με, είναι αυτά που η κάθε εξόρμηση είναι μια μικρή περιπέτεια, ίσως και μια μεγάλη και επικίνδυνη περιπέτεια για ένα «κλικ».

Μια απεικόνιση του Χελμού με τον έναστρο ουρανό να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας

photography © messinious.com

Έχεις μια ξεκάθαρη τάση στην περιοχή, όπως και σε όλη την Αχαΐα. Πώς ακριβώς και γιατί σε εμπνέει ;

Έχω κυρίως διαμορφώσει μια ξεκάθαρη εικόνα για την πόλη μου, για την ευρύτερη περιοχή, για την Αχαΐα και κατ’ επέκταση την Πελοπόννησο και όλη την Ελλάδα. Θεωρώ ότι έχουμε ένα ευλογημένο και προικισμένο μέρος, με ιστορία, με υπέροχη ομορφιά, πλημμυρισμένο από φύση, αρώματα, χρώματα και με πολύ όμορφες τοποθεσίες, που η κάθε μια έχει να σου δώσει κάτι διαφορετικό. Η έμπνευσή μου πηγάζει από την ίδια τη φύση, τα βουνά και την αδρεναλίνη που νιώθεις μέσα στο δάσος, κάτω από το πέπλο της νύχτας, κυνηγώντας αυτό το κάτι που θα σε κάνει ευτυχισμένο.

Το φυσικό ίχνος που αφήνουν τα αστέρια στο «πέρασμά τους» στον ουρανό ( Startrails ) στο Λιμάνι του Αίγιου.

photography © messinious.com

Ποιες είναι οι δουλειές σου, τις οποίες θα πρότεινες να παρακολουθήσει κι αν όχι να μελετήσει ο κόσμος ;

Έχω ασχοληθεί με διάφορα projects, κάποια είναι μικρά, κάποια αλλά μεγαλύτερα. Για μένα είναι όλα αξιόλογα, γιατί το κάθε ένα από αυτά μού έχει προσφέρει υπέροχα συναισθήματα. Μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μου και να βρείτε ενδιαφέροντα πράγματα, που τον κάθε έναν ίσως τον αγγίξουν διαφορετικά.

Θέαση του Γαλαξία στον οποίο ανήκει η Γη και όλο το ηλιακό σύστημα

photography © messinious.com

Ο Έλληνας έχει μάθει να παρακολουθεί τέτοιες δουλειές ή παραμένει μακριά από το είδος αυτό της δημιουργίας ;

Είμαστε και εμείς από τους λαούς που μέσω πλέον του διαδικτύου φτάνουν στα μάτια μας χιλιάδες αστροφωτογραφίες από υπέροχα σημεία του πλανήτη. Αυτή η «πλαστική ένωση» των αστροφωτογράφων έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων, που όχι μόνο παρακολουθούν το κομμάτι αυτό της φωτογραφίας, αλλά ασχολούνται με αυτό. Το αποτέλεσμα είναι, αυτή τη στιγμή να υπάρχουν στον χώρο της αστροφωτογραφίας πολλοί αξιόλογοι και σπουδαίοι “άνθρωποι”-φωτογράφοι.

Η λίμνη Δόξα κρυμμένη και προστατευμένη από τα γύρω βουνά της Αχαΐας και της Κορινθίας

photography © messinious.com

Η κρίση στη χώρα επηρεάζει τον χώρο σου. Η Ελλάδα δίνει ευκαιρίες; Κοιτάς καθόλου το εξωτερικό ;

Δυστυχώς, η κρίση στην χώρα μας έχει επηρεάσει όχι μόνο τον χώρο μου, αλλά και την καθημερινή μας ζωή. Ο χώρος μας έχει και αυτός, όπως όλα τα πράγματα, το κόστος του. Το μεγαλύτερο κόστος βρίσκεται στις ατελείωτες ώρες μακριά από αυτούς που αγαπάς. Συγχρόνως όμως είναι τόσο συναρπαστικό αυτό, ώστε να σε γεμίζει με χαρά και δύναμη για να μπορείς να αγαπάς τα πράγματα περισσότερο. Η Ελλάδα πρέπει να δίνει και να προσπαθεί με κάθε τρόπο να στηρίζει, όχι μόνο ανθρώπους του χώρου μου, αλλά ανθρώπους από άλλους χώρους που είναι δημιουργικοί με όνειρα και ελπίδα. Όσο για το εξωτερικό, θα ήθελα να μην φύγω από εδώ και γι’ αυτό προσπαθώ να στείλω τηv δουλειά μου στο εξωτερικό και ελπίζω να μην έρθει η στιγμή που θα πρέπει να πάω κι εγώ. Αγαπώ τον τόπο μου και όλα αυτά τα στοιχεία που τον περιτριγυρίζουν, επιλέγοντας να μείνω εδώ και να το παλέψω.

Ένα σύστημα με εκατομμύρια αστεριών. το θέα- μα κόβει την ανάσα

photography © messinious.com

Ποια είναι τα σχέδιά σου στο άμεσο μέλλον ;

Το μέλλον… Μια λέξη που την κάναμε να φαντάζει ξένη στην Ελλάδα που ζούμε. Παρ’ όλα αυτά, ελπίζω και πιστεύω σε κάτι καλύτερο. Έτσι, με μια ομάδα ανθρώπων, ετοιμάζουμε ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ που, αν τα καταφέρουμε, θα έχουν εκπληρωθεί αρκετοί στόχοι, και ίσως μια έκθεση στο εξωτερικό να ήταν το επιστέγασμα των ονείρων και προσδοκιών μου.

Τα ίχνη των αστεριών πάνω από το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων

photography © messinious.com

Πώς ονειρεύεσαι τον εαυτό σου τα επόμενα χρόνια ;

Έχω μια υπέροχη γυναίκα και τρεις μικρές πριγκίπισσες και ονειρεύομαι να έχουμε υγεία και να δημιουργούμε υπέροχα πράγματα, αφού και οι μικρούλες μας ακολουθούν το μονοπάτι της τέχνης. Ονειρεύομαι στο μέλλον απλώς να είμαι καλά και να μπορώ να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και την αγάπη μου σε όλο αυτό που έχω δημιουργήσει και φυσικά στην οικογένειά μου, που είναι δίπλα μου σε κάθε μου βήμα και με στηρίζει.

Συνέντευξη  στον Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο

 https://www.facebook.com/profile.php?id=1269912846  Trip Magazine http://www.pelop.gr  - Trip Magazine http://www.pelop.gr/Files/pdfs/trip/20all.pdf

Ευχαριστώ 

error: Content is protected !!